Danie kuchni huculskiej. Ciekawe połączenie rzadko u nas wykorzystywanej kaszy kukurydzianej ze śmietaną i masłem, które nadają jej gładkości w fakturze i wspaniały smak. Przepis dzięki uprzejmości Anny Stepaniwnoj Kifor (Liucza, Ukraina).
Składniki:
1 litr mleka
Składniki:
1 litr mleka
0,5 litra słodkiej śmietany
100 g masła
1,5-2 szklanki kaszy kukurydzianej
sól
smażone leśne grzyby lub tarty budz
Mleko, śmietanę, masło i sól wymieszać, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać kaszę, aż do otrzymania konsystencji przedszkolnej kaszki mannej (już się nie leje, ale łyżka jeszcze nie stoi). Przełożyć na głęboki talerz, przykryć warstwą smażonych (na maśle, z cebulą, czosnkiem i śmietaną) leśnych grzybów lub startego budza.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz