WILK I ZAJĄC NA TROPIE PRZYGÓD, DŹWIĘKÓW, SMAKÓW - CZYLI ZAPISKI Z WIELOMIESIĘCZNEJ WĘDRÓWKI PO KRAJACH BYŁEGO ZSRR ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 sierpnia 2012

KAWIOR Z CUKINII (ukr. кабачкова икра)

Tam gdzie ogródek pełen cukinii, tam też nie może zabraknąć cukiniowego "kawioru". Przepis rodzinny Ani Harabarukowej (Liucza, Ukraina).

Składniki:
6 kg cukinii (już bez skórki i nasion)
1 kg cebuli 
0,5 l przecieru pomidorowego 
0,5 l majonezu 
1 łyżeczka kwasku cytrynowego 
1 główka czosnku

Cukinię obrać ze skórki, usunąć nasiona i razem z cebulą zetrzeć na tarce. Dusić godzinę, a następnie dodać przecier pomidorowy, majonez, kwasek cytrynowy i dusić kolejne pół godziny. Dodać startą główkę czosnku i dusić jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odstawić do góry nogami do zawekowania. Tak przygotowany "kawior" w chłodnym i suchym miejscu można przechowywać do 12 miesięcy. 


Rada: Dusimy bez pokrywki, na małym ogniu, regularnie mieszając aby nie przywarło. Jeżeli pasta jest zbyt rzadka, należy wydłużyć czas gotowwania.

Kawiorem z cukinii Ukraińcy i Rosjanie najczęściej smarują chleb, ale z pewnością stanowi on równie smaczny dodatek do ryżu czy naleśników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz