Tam gdzie ogródek pełen cukinii, tam też nie może zabraknąć cukiniowego "kawioru". Przepis rodzinny Ani Harabarukowej (Liucza, Ukraina).
Składniki:
6 kg cukinii (już bez skórki i nasion)
1 kg cebuli
1 kg cebuli
0,5 l przecieru pomidorowego
0,5 l majonezu
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 główka czosnku
Cukinię obrać ze skórki, usunąć nasiona i razem z cebulą zetrzeć na tarce. Dusić godzinę, a następnie dodać przecier pomidorowy, majonez, kwasek cytrynowy i dusić kolejne pół godziny. Dodać startą główkę czosnku i dusić jeszcze 15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odstawić do góry nogami do zawekowania. Tak przygotowany "kawior" w chłodnym i suchym miejscu można przechowywać do 12 miesięcy.
Rada: Dusimy bez pokrywki, na małym ogniu, regularnie mieszając aby nie przywarło. Jeżeli pasta jest zbyt rzadka, należy wydłużyć czas gotowwania.
Kawiorem z cukinii Ukraińcy i Rosjanie najczęściej smarują chleb, ale z pewnością stanowi on równie smaczny dodatek do ryżu czy naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz