Skoro w Hiszpanii dżemy robi się z marchewek, to dlaczego by nie sprobować kompotu z cukinii? Przepis p. Iriny z Werchowyny (Karpaty Ukraińskie).
Składniki:
4 garści mirabelek
4 garści młodej cukinii
3 l wody
200 g cukru
4 garści mirabelek
4 garści młodej cukinii
3 l wody
200 g cukru
Młodą cukinię (z niewykształconymi ziarnami) pokroić na talarki a te z kolei na ćwiartki. Zalać je trzema litrami wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Następnie zlać wodę, doprowadzić ją do wrzenia ponownie i zalać cukinię z mirabelkami. Pozostawić do ostygnięcia. Proces powtórzyć, tym razem jednak rozpuszczając we wrzątku cukier.
Do kompotu można dorzucić gałązkę mięty i (póki gorący) zawekować w słoiki. Co ciekawe, cukinia z tego kompotu jest chrupiąca i posiada dobrze wyczuwalny smak... ananasa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz