WILK I ZAJĄC NA TROPIE PRZYGÓD, DŹWIĘKÓW, SMAKÓW - CZYLI ZAPISKI Z WIELOMIESIĘCZNEJ WĘDRÓWKI PO KRAJACH BYŁEGO ZSRR ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26 sierpnia 2012

SYRNIKI (ukr. сирники, ros. сырники)

Delicje znane i lubiane za wschodnią granicą od Czeremosza po Lenę. Syrniki według Anny Stepaniwnoj Kifor (Liucza, Ukraina).

Składniki
1 kg twarogu 
2-3 jaja 
2 łyżki cukru 
dwie szczypty soli 
30 g drożdży lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
mąka 

Twaróg wymieszać z jajami, cukrem, solą i drożdżami (lub sodą oczyszczoną). Stopniowo dodawać mąkę do momentu gdy ciasto przestanie przywierać do łyżki. Jeżeli użyliśmy drożdży - należy pozwolić im popracować około godziny czasu. Uformować placuszki. Smażyć na złoto.



Syrniki można podawać z konfiturą, cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz