Delicje znane i lubiane za wschodnią granicą od Czeremosza po Lenę. Syrniki według Anny Stepaniwnoj Kifor (Liucza, Ukraina).
Składniki:
1 kg twarogu
2-3 jaja
2-3 jaja
2 łyżki cukru
dwie szczypty soli
30 g drożdży lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
mąka
Twaróg wymieszać z jajami, cukrem, solą i drożdżami (lub sodą oczyszczoną). Stopniowo dodawać mąkę do momentu gdy ciasto przestanie przywierać do łyżki. Jeżeli użyliśmy drożdży - należy pozwolić im popracować około godziny czasu. Uformować placuszki. Smażyć na złoto.
Syrniki można podawać z konfiturą, cukrem pudrem, owocami lub bitą śmietaną. Palce lizać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz