WILK I ZAJĄC NA TROPIE PRZYGÓD, DŹWIĘKÓW, SMAKÓW - CZYLI ZAPISKI Z WIELOMIESIĘCZNEJ WĘDRÓWKI PO KRAJACH BYŁEGO ZSRR ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

26 sierpnia 2012

SZASZŁYKI NIEPRAWDOPODOBNE

Kulinarne kompletne zaskoczenie - szaszłyki ze słoniny i jabłek. Brakuje ziemskich przymiotników, by opisać fantastyczność tego niecodziennego połączenia. Wieść gminna niesie, że z pomidorem i cebulą w ogóle urywa głowę. Autorem przepisu jest nasz ulubiony liuczański rzeźbiarz - Mychajło Dmytrewicz Mejnyk (Liucza, Ukraina).

Przepis jest krótki - nadziewamy kawałki słoniny, jabłka, cebuli i pomidorów na patyk, ten pakujemy prosto do ogniska i przestępujemy z nogi na nogę poganiając w myślach płomienie. Następnie pożeramy szaszłyki z uprzednio upieczonymi (przezorny - zawsze ubezpieczony!) w popiele kartofelkami.


Kajf, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz