WILK I ZAJĄC NA TROPIE PRZYGÓD, DŹWIĘKÓW, SMAKÓW - CZYLI ZAPISKI Z WIELOMIESIĘCZNEJ WĘDRÓWKI PO KRAJACH BYŁEGO ZSRR ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

01 lutego 2013

KAPUSTA KISZONA Z ŻURAWINĄ

Stereotyp taniej Ukrainy odchodzi w niepamięć! Ceny produktów spożywczych pną się w górę odwrotnie proporcjonalnie do zarobków. Dla przykładu - kilogram pomarańczy w Sewastopolu kosztuje (sty 2013) 20 hrywien tj. 7,6 zł (w Gdańsku oscylują w granicach 4-5 zł). Ukraińska najniższa krajowa zaś (dane z tego samego miesiąca) wynosi w przeliczeniu 462 złote.

Podróżniku! Gdy w Twoim portfelu hula wiatr a żołądek burczy żałośnie, ruszaj na bazar po z kiszoną kapustę! Najczęściej sprzedawana jest przez samych producentów - domowa, dobrze ukiszona, aromatyczna. Слюнки текут!* Ukraińcy są niedoścignieni w kiszeniu kapusty i czynią to na sposobów sto. Rodzinną tajemnicą kiszenia podzieliła się z nami Lena Deriugina z Simferopola.

Przepis na 3-litrowy słoik.

Składniki:
2 kg kapusty
2 duże marchewki
100 g żurawiny

Marynata:
0,5 l wody
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
5 ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
2 łyżki oleju
2 łyżki octu
kawałeczek ostrej papryki (posiekany drobniutko; należy uważać, by nie przesadzić z ilością!)

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Przesypać w słoiku żurawiną (może być świeża lub suszona). Marynatę doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać zawartość słoika. Całość przycisnąć ciężarkiem i na dobę pozostawić w temperaturze pokojowej. Następnie przechowywać w lodówce. Приятного аппетита!**

* ros. слюнки текут /sljunki tiekut/ - ślinka cieknie
** ros. приятного аппетита /prijatnowo appetita/ - smacznego
Jesteśmy na Krymie, więc pozwalam sobie na rosyjski :)) A jak życzyć smacznego po ukraińsku? Oczywiście смачного /smacznoho/!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz