Takimi rarytasami rozpieszczają swoich gości graficy w kosmopolitycznej Odessie. Przepis wg Saszy Buznika.
5 ziemniaków
2 dwie duże garści pokrojonej świeżej kapusty
2 średnie marchewki
1 cebula
3 kiełbaski
Pokrojone marchewkę i cebulę zasmażamy na dużym ogniu do stanu półmiękkiego. Dorzucamy pokrojone ziemniaki. Gdy te ostatnie się zarumienią, dolewamy wody i dusimy. Na oddzielnej patelni dusimy drobno pokrojoną świeżą kapustę (na początku na silnym ogniu). Kiedy będzie gotowa, łączymy ją z zawartością drugiej patelni. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem, i dusimy jeszcze 15 minut. Być może istnieją potrawy bardziej reprezentacyjne niż ta, ale mało która będzie smaczniejsza. Możecie mi wierzyć na słowo lub przekonać się na własnej skórze... a raczej podniebieniu.
Kewlbasa ))
OdpowiedzUsuń