WILK I ZAJĄC NA TROPIE PRZYGÓD, DŹWIĘKÓW, SMAKÓW - CZYLI ZAPISKI Z WIELOMIESIĘCZNEJ WĘDRÓWKI PO KRAJACH BYŁEGO ZSRR ________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 stycznia 2013

DUSZONA KAPUSTKA PO ODESKU

Takimi rarytasami rozpieszczają swoich gości graficy w kosmopolitycznej Odessie. Przepis wg Saszy Buznika.

5 ziemniaków 
2 dwie duże garści pokrojonej świeżej kapusty 
2 średnie marchewki 
1 cebula 
3 kiełbaski 

Pokrojone marchewkę i cebulę zasmażamy na dużym ogniu do stanu półmiękkiego. Dorzucamy pokrojone ziemniaki. Gdy te ostatnie się zarumienią, dolewamy wody i dusimy. Na oddzielnej patelni dusimy drobno pokrojoną świeżą kapustę (na początku na silnym ogniu). Kiedy będzie gotowa, łączymy ją z zawartością drugiej patelni. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem, i dusimy jeszcze 15 minut. Być może istnieją potrawy bardziej reprezentacyjne niż ta, ale mało która będzie smaczniejsza. Możecie mi wierzyć na słowo lub przekonać się na własnej skórze... a raczej podniebieniu.


1 komentarz: